Kanser ve Beslenme
Kanser ve Beslenme
Kanserde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kanser olduğunuzda beslenme ciddi önem taşır. Vücudunuzun güçlü kalması için besine ve yeterli enerjiye ihtiyacı vardır. Ancak hastalığın tedavi öncesi, sırasında ve sonrasında besin gereksinimi farklılaşabilir.
Artan enerji ihtiyacı ve tedaviden ve hastalıktan kaynaklanan iştahsızlık birbirine zıt gider. Çok ani ve sert diyet değişiklikleri yerine daha kolay ve iştah açıcı hale gelen beslenme planları oluşturulmalıdır.
Tedaviden Önce
Tedavinize başlamadan önce sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir. Tedavi süreci ve yan etkilerinin ne olucağı belli olmayan bu süreçte vücudun güçlü kalması gereklidir.
Ayrıca canınızın hiçbir şey yemek istemeyeceği günleri planlamak için de iyi bir zaman. Buzdolabınızı ve kilerinizi, özellikle çok az (veya hiç) pişirme gerektirmeyen sağlıklı yiyeceklerle doldurun. Fındık, elma püresi, yoğurt, önceden doğranmış sebzeler ve mikrodalgada kahverengi pirinç veya diğer tam tahıllar kolay seçeneklerdir. En sevdiğiniz aperatiflerden bazılarını gruplar halinde yapın ve onları da dondurun.
Tedavi Sırasında
Aç hissettiğiniz günleriniz olabilir ve yemek istediğiniz son şey olduğunda başka günler olabilir.
İyi günlerde bol protein ve sağlıklı enerji kaynakları tüketin. Bu, vücudunuzu güçlü tutacak ve tedavinizden kaynaklanan hasarı onarmaya yardımcı olacaktır.
Yüksek proteinli gıdalar şunları içerir:
- Yağsız et, tavuk ve balık
- Yumurtalar
- Fasulye, fındık ve tohumlar
- Peynir, süt ve yoğurt
Günde en az 2-3 porsiyon meyve ve sebze yemeye çalışın. Koyu yeşil ve koyu sarı sebzeleri ve portakal ve greyfurt gibi turunçgilleri dahil edin. Bunun gibi renkli yiyeceklerde birçok sağlıklı besin bulunur. Sadece onları iyice yıkadığınızdan emin olun.
Bütün gün bol sıvı tüketin. Taze sıkılmış meyve suyunu da deneyin. Vücudunuzun nemli kalması için ihtiyaç duyduğu sıvı ile birlikte size ekstra vitaminler verir.
Ayrıca çiğ veya az pişmiş et, balık ve kümes hayvanları yememeniz de önemlidir. Pastörize edilmemiş yiyecek ve içecekleri yemeyin.
Acıktığınızda yiyin. Sabah ise, kahvaltıyı en büyük öğününüz yapın. Gün geçtikçe iştahınız azalırsa gün içinde iki veya üç kez büyük porsiyonlarda yemek yerine beş veya altı kez küçük küçük porsiyonlarda yemek yiyin.
Elinizde küçük, sağlıklı atıştırmalıklar da bulundurun. Yoğurt, mısır gevreği, peynir, kraker ve çorba, hepsi iyi seçeneklerdir.
Kanser Tedavisinde Oluşan Yan Etkiler Sırasında Nasıl Beslenilmelidir?
Kanser tedavilerinin birçok yan etkisi, yeterince yemek yemeyi zorlaştırabilir. Beslenme düzeniniz, en yaygın sorunlardan bazılarını aşmanıza yardımcı olabilir.
Mide bulantısı /kusma: Çok yağlı, yağlı veya baharatlı yiyeceklerden veya keskin kokulu yiyeceklerden kaçının. Birkaç saatte bir kraker veya tost gibi kuru yiyecekler yiyin.
Ağız veya boğaz sorunları: Yaralar, ağrı veya yutma güçlüğü için yumuşak yiyeceklerle beslenin. Sert, baharatlı veya asitli yiyecek-içeceklerden kaçının. Yemekleri ılık yiyin (sıcak veya soğuk değil). Çorbalar veya içecekler için pipet kullanabilirsiniz.
İshal ve kabızlık: İshal için susuz kalmamak gerçekten önemlidir. Bol miktarda sıvı tüketin ve tam tahıllar ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdaları azaltın. Kabızsanız, diyetinize yavaş yavaş daha yüksek lifli yiyecekler ekleyin. Bol miktarda sıvı da bu problem için anahtardır.
Tat değişikliği: Tedavinin tat alma duyularınız üzerinde etkisi olabilir. Daha önce sevmediğiniz şeylerin tadı şimdi güzel olabilir. Bu yüzden yeni yiyeceklere açık olun. Zencefil veya nar gibi ekşi veya ekşi tatları sevip sevmediğinize bakın. Biberiye, nane ve kekik gibi baharatlar da diğer yiyeceklerin tadını çıkarmanıza yardımcı olabilir.