Çocukluk Döneminde Beslenme
Çocukluk Döneminde Beslenme
Çocuklukta beslenme, çocukların normal bir şekilde büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olmak, obezite ve gelecekteki hastalıkları önlemek için sağlıklı yiyecekler yemelerini sağlamayı içerir.
Çocukların genç yaşta sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğrenmelerinin ne kadar önemli olduğunu giderek daha fazla öğrendiğimiz için, çocukluk dönemi beslenmesi toplumumuzda bir süredir odak noktası olmuştur. Milyonlarca çocuğun ihtiyaç duydukları doğru beslenmeyi alamadığını da biliyoruz.
Çocuklukta beslenmenin bir çok önemli sebebi vardır. Çocukluk çağında doğru beslenme;
- Bağışıklık sistemini destekler.
- İyi beslenme alışkanlıkları oluşturur.
- Gerekli vitamin ve mineralleri sağlar.
- Uygun fiziksel büyüme ve gelişmeyi sağlar.
- Beyin gelişimini destekler.
- Uyku düzeni oluşturmaya yardımcı olur.
- Ruh halini etkiler.
Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Nedir?
Çocuklar için sağlıklı beslenme, yetişkinler için beslenme ile aynı temel ilkelere dayanmaktadır. Doğru beslenmenin anahtarı, sağlıklı ve uygun bir diyet ve egzersiz dengesi ile elverişli bir yaşam tarzıdır.
Beş ana besin grubu tahılları, süt ürünlerini, proteinleri, sebzeleri ve meyveleri içerir ve genellikle herhangi bir çocuğun diyeti için iyi bir başlangıç noktasıdır. Her bir ilgili gıda grubunun porsiyonları büyük ölçüde yaşa, genetik yapıya ve fiziksel aktiviteye bağlıdır. Çocuğunuz için dengeli ve besleyici bir diyet geliştirmek için her bir besin grubunu anlamak önemlidir.
Tahıllar
Tahıllar iki kategoriye ayrılabilir; tam (işlenmemiş) ve rafine tahıllar. Tam tahıllar daha besleyicidir çünkü tam tahıl çekirdeğini kullanan ürünleri içerirler. Tam tahıllı ürünler arasında yulaf ezmesi, tam buğday unu ve kahverengi pirinç bulunur. Raf ömrü ve dokuyu iyileştirmek için genellikle birçok kez rafine edilmiş tahıllar öğütülür ve işlenir. Tahılların rafine edilmesi sürecinde birçok değerli besinsel fayda kaybolur ve bu nedenle tam tahıllar daha iyi bir seçenektir. Rafine tahıllara beyaz un, beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi besinler örnek verilebilir.
Sebzeler
Sebzeler çiğ, pişmiş, suyu alınmış, konserve, bütün, suyu sıkılmış veya ezilmiş olabilir ve koyu yeşil sebzeler, nişastalı sebzeler, kırmızı ve turuncu sebzeler, fasulye ve bezelye ve diğer sebzeler olmak üzere 5 alt kategoriye ayrılır. Her birinin porsiyon büyüklüğü, bazı sebzelerin diğerlerinden daha yoğun ve besin dolu olduğu göz önüne alındığında, hangi alt kategoriye ait olduğuna bağlı olacaktır. Sebzeler ayrıca organik, organik olmayan ve GDO’lu olmayanlar dahil olmak üzere başka alt kategorilere ayrılır.
Meyveler
Meyveler konserve edilir, dondurulur, kurutulur, püre haline getirilir veya suyu sıkılabilir. Meyvenin yüksek şeker içeriği nedeniyle, yaş, aktivite düzeyi, günün saati ve cinsiyete dayalı bir diyet dengesi oluşturulması tavsiye edilir. Sebzelere çok benzer şekilde, taze meyveler de organik, organik olmayan ve GDO’lu olmayan olarak sınıflandırılır.
Protein ve Süt Ürünleri
Protein besin grubu, et, kümes hayvanları, fasulye, bezelye, yumurta, deniz ürünleri ve fındık gibi başlıca protein kaynağı olan gıdalardan oluşur. Çocuğunuzun diyetindeki et ve kümes hayvanı kaynaklarının yağsız ve az yağlı olması tavsiye edilir. Tüm sıvı süt ürünleri ve esas olarak sütten yapılan ürünler, süt ürünleri grubuna aittir. Süt ürünleri, süt, yoğurt, ayran, kefir gibi besinleri içerir.
Çocuğunuzun yaşına ve genetik yapısına bağlı olarak, diyetleri ve yaşam tarzları farklı olabilir. Belli bir yaş aralığında belirli beslenme yönergeleri başka bir yaş aralığındaki çocuklardan çok farklı yönergelere sahip olabilir.
Çocuğunuzun mevcut sağlık öyküsü, büyüme ve gelişme durumu, genetik ve çevresel faktörler gibi birçok faktör esas alınarak beslenme uzmanıyla hazırlanmış beslenme programları çocuğunuzun sağlığı ve beslenme alışkanlıklarını yönetmek için daha faydalı olacaktır.